Teams - Gyakran Ismételt Kérdések

Jelenlegi hely

Amennyiben kérdésére nem talál választ, kérjük, írjon a teams@pte.hu e-mail címre!


 

Mi az a Bookings?Naptár

A MS Bookings segítségével egy helyen követheti, kezelheti és rendszerezheti csapata találkozóit és naptárát. Létrehozhat egy Bookings naptárat, és hozzáadhat csapattagokat, új találkozótípusokat hozhat létre, valamint létrehozhat és kezelhet személyes és virtuális látogatásokat a munkatársai és a résztvevők számára.
A Bookings tartalmaz egy webalapú foglalási naptárat, valamint az Outlookkal is integrálódik.

 

Bookings hozzáadása a Teams alkalmazássávhoz

Bal menüsáv „További” gombájára kattintson, majd a keresőbe írja be, hogy „Bookings”, majd válassza ki a „Bookings” alkalmazást. Teams csoporthoz nem hozzáadható a Bookings alkalmazás.

 

Csatlakozás

Csatlakozás egy már létező naptárhoz

Bal felső sarokban kattintson a jelenlegi naptárnak a nevére. Válassza ki az „Existing booking calendar” lehetőséget.
A „Business or department name” feliratú mezőbe írja a keresett naptár nevét és nyomjon az „enter” gombra. Itt ki tudja választani melyik naptárhoz szeretne csatlakozni. Sikertelen csatlakozás esetén meg kell kérnie az érintett naptár tulajdonosát, hogy adja hozzá önt a naptárhoz.

 

Saját naptár készítése

Bal felső sarokban kattintson a jelenlegi naptárnak a nevére. Válassza ki a „New booking calendar” lehetőséget.
Itt kell megadnia a naptár nevét és típusát. Ha van az ön által létre hozott naptárhoz külön email cím vagy telefonszám, akkor ezeket az adatokat itt meg tudja adni. Ezek az adatok igény szerint megjelennek csoport elérhetőségeként.

 

Személyek hozzáadása a naptárhoz

Jobb felső sarokban kattintson a három pontra. Aztán válassza ki a „Settings”, majd a „Staff”-ot, és írja be a keresőbe, hogy kik azok a személyek akiket hozzászeretne adni a naptárához. Beállíthatja, hogy ki, milyen szerepkörrel rendelkezzen:

 

Adminisztrátor - A rendszergazdák minden beállítást szerkeszthetnek, munkatársakat adhatnak hozzá és távolíthatnak el, valamint foglalásokat hozhatnak létre, szerkeszthetnek és törölhetnek.

Ütemező (Scheduler) - Az ütemezők kezelhetik a foglalásokat a naptárban. Csak olvasási hozzáféréssel rendelkeznek a beállításokhoz, a személyzethez és a szolgáltatásokhoz.

Csapattag (Team member) - A tagok kezelhetik a foglalásokat a saját naptárukban és a foglalási postafiókban lévő elérhetőségüket. Amikor foglalást adnak hozzá vagy szerkesztenek a naptárukban, személyzetként lesznek hozzárendelve.

Megtekintő (Viewer) - A megtekintők láthatják a naptárban lévő összes foglalást. Nem módosíthatják vagy törölhetik azokat. Csak olvasási hozzáféréssel rendelkeznek a beállításokhoz.

 

Nem PTE polgárok számára is elérhetővé tudjuk tenni a Bookings naptárunkat:

A „továbbiak” lehetőségre kattintva válasszuk ki a „Open Bookings web app” lehetőséget. Így elérhetővé válik számunkra az alkalmazás webes verziója.
Itt a következő lépéseket kell elvégeznie: Beállítások -> Foglalási lap konfigurálása-> Bárki számára elérhető-> Saját foglalási lap linkje kimásolása utána szabadon megosztható a naptár foglalási lapja.

BeállításHa megosztottuk a kész Bookings naptárunkat, az általunk kínált szolgáltatásokhoz időpontot kérő személyek az alábbi módon tudnak foglalást kezdeményezni:

Jobb felső sarokban kattintson a „New Booking” lehetőségre.
Attendee name/email/phone number:
milyen névre és emailcímre szeretné lefoglalni az időpontot.
Add staff: melyik elérhető személyhez szeretne időpontot foglalni.

Kötelezően ki kell választani az időpontot, a szervezőt és a résztvevőket is. Erről az időpont foglalásról az érintett személyek kapni fognak egy emailt, amivel a Teams használata nélkül is tudnak csatlakozni az értekezlethez.

Lefoglalt időpont lemondását az időpontra kattintva bal felső sarokban tudjuk megtenni a „Cancel bookings” feliratú gomra kattintva.

 

 

 

 

Ha jelenleg elfoglalt, akkor lehetősége van tudatni ezt másokkal. 

Ezt a következő módon tudja megtenni:

Válassza ki a profilképét, majd az Állapotüzenet beállítása > Házon kívül ütemezése lehetőséget.

 

 

Itt kitudja választani, hogy mikor van házon kívül és hogy milyen üzenet jelenjen meg, hogyha valaki felakarja venni önnel a kapcsolatot.

 

 

Értekezlet elkezdése után kattintson a tartalom megosztása lehetőségre. A lenyíló menüben megfogja találni a „PowerPoint Live” lehetősséget. Miután kiválasztotta a megfelelő PowerPoint prezentációt, már tudja használni, ezt a lehetőséget.

 

 

Ha sikeresen elindította a prezentációját, akkor így fog megjeleni a felület:  

nyilak segítségével tudja léptetni a prezentációját. A hallgatók, azt az oldalt/lapot fogják látni, amit ön kiválaszt.  

 

Módosítani tudja a hallgatok megtekintési lehetőségét.

Engedélyezni tudja, hogy a hallgatok előre lephessen a prezentáció lapjai között vagy nem. Ezt érdemes prezentációtól függően eldönteni.

Itt tudja átállítani:

 

Amint véget ér az értekezlet, megjelenik az értekezlet csatornáján a "Részvételi jelentés" opció. Erre kattintva egy csv fálj töltődik le a számítógépünk letöltés mappájába.

Ezt a fáljt a "jegyzettömb" vagy az "excel" alkalmazással tudjuk megnyitni.

A fájl tartalmaz egy összesítést az értekezletről. (név, kezdet, vége)

Valamint név szerint tartalmazza a részvevőket az alábbi adatokkal: teljes név, csatlakozási idő, értekezlet elhagyásának ideje, értekezleten eltöltött idő, email cím, teams értekezletben betöltött szerep (szervező, részvevő)

A Microsoft Teams újítása lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a Rajztábla (Whiteboard) alkalmazást lapfülként (tab) hozzáadják a Teams csatornákhoz.

 

Lap hozzáadása -> Whiteboard ikon kiválasztása

 

Következő lépésben nevet kell adni a rajztáblának, melyet a Mentés gombra kattintva lehet jóváhagyni.

 

Előadni vagy együttműködni szeretne? Válassza az Ön számára megfelelő beállítást.

 

A csatorna menürendszerében meg is jelenik a Rajztábla (Whiteboard) fül és az alkalmazás vezérlőpultja.

 

A jobb felső sarokban a Beállítások menüre (fogaskerék ikon) kattintva a korábban kiválasztott beállítás (Előadni vagy együttműködni szeretne?) módosítható.

 

(a funkció PC-n, Mac-en, iPad-en érhető el)

 

 

 

Értekezletbeállítások (Meeting options) -> Értekezleti csevegés engedélyezése (Allow meeting chat)

Alapértelmezetten Engedélyezve (Enabled) van, de választható a Letiltva (Disabled) ill. a Csak értekezleten (In-meeting only) beállítás is.

A Teams a zajcsökkentés három szintjét nyújtja, így segítve az Önt körölvevő háttérzajok (forgalmi zajok, ajtócsapódás, kutyaugatás, stb.) kiszűrését. A zajcsökkentés szintjét bármikor módosíthatja, azok a következő értekezleten, híváson jutnak érvényre.

A funkció aktiválásához Teams asztali kliensben (elérhető legújabb verzió használatával) Jobb oldalt felül, saját képre (monogram logo) kattintva, Beállítások (Settings) -> Eszközök (Devices) -> Zajkioltás (Noise suppression) menüben válasszon egy szintet az alábbi lehetőségek közül:

  • Automatikus (alapértelmezett) – Auto (default)
  • Magas - (High)
  • Alacsony - (Low)
  • Kikapcsolva - (Off)

 

Automatikus (alapértelmezett): a Teams alkalmazás - a helyi zajoktól függően - a zajcsökkentés legjobb szintjét határozza meg.

Magas: elnyomja az összes olyan hangjelzést, amely nem beszéd.

Alacsony: az állandó háttérzajok (például számítógép-ventilátor vagy légkondicionáló) alacsony szintje. Ezzel a beállítással zenét játszhat le.

Kikapcsolva: ezzel a beállítással kiváló minőségű mikrofonokat használhat alacsony zajszintű környezetekben.

 

A zajkioltás értekezlet közben is elérhető az adott értekezlet irányítópultján a További műveletek (More actions) () -> Eszközbeállítások (Device settings)  -> Zajkioltás (Noise suppression).

A Microsoft Teams-ben mostantól elérhető a Melléktermek - Breakout rooms funkció.

A Melléktermek lehetővé teszik a szervezők számára, hogy az értekezleteket a hatékonyabb együttműködés elősegítése érdekében alcsoportokra osszák. Melléktermek elérhetők a Teams értekezlet irányítópultján az alábbi ábrán pirossal jelzett ’Melléktermek’ kapcsolóval.

Az értekezlet szervező választhatja a résztvevők automatikus vagy kézi hozzárendelését, és így akár 50 melléktermet is létrehozhat Teams csoport vagy Teams csatorna értekezleten.

Az értekezlet szervezője engedélyezheti, hogy a résztvevők bármikor visszatérhessenek a főértekezletre (Beállítások -> A felhasználók visszatérésének engedélyezése a főértekezletbe), majd visszatérhessenek a kijelölt mellékterembe. Így a felhasználók kérdéseket tehetnek fel anélkül, hogy megzavarnák a mellékterem beszélgetéseit.

Az értekezlet szervezője szükség szerint létrehozhat, átnevezhet és törölhet melléktermeket. Amint a melléktermek nyitva vannak, az értekezlet szervezői csatlakozhatnak azok bármelyikéhez, és gyorsan válthatnak az egyes termek között. A szervezők közleményeket küldhetnek a melléktermekbe, és bármikor visszahívhatnak minden résztvevőt a főértekezletre.

A melléktermekből származó fájlokat meg lehet osztani a főértekezleten - miután mindenki újra együtt van - és utána elérhetők lesznek az értekezlet csevegésében.

 

FONTOS!

Melléktermeket csak az értekezlet szervezői indíthatnak Teams asztali kliens használatával.

Javasoljuk az elérhető legújabb verzió használatát ill. ellenőrizze, hogy az új értekezlet-élmény engedélyezve van: Beállítások -> Általános -> Az új értekezlet-élmény bekapcsolása (Az új értekezletek és hívások külön ablakban nyílnak meg. A Teams újraindítása szükséges.)

A résztvevők asztali, webes vagy mobil eszközön csatlakozhatnak a melléktermekhez, ahol lehetőség van a whiteboard és a képernyő megosztás használatára.

A Kapcsolati Igazgatóság az egységes megjelenést hangsúlyozandó egyetemi háttereket készített a TEAMS alkalmazáshoz.

 

A háttérképek letölthetők:

  1. az Arculati Kézikönyv 2.  fejezet Hivatalos Kommunikáció Elemei részben, a https://marketing.pte.hu/arculati-elemek oldalon. (intranetes tartalom, tehát a lap alján a belépés gombra kattintva EHA/Neptun kóddal és jelszóval be kell jelentkezni).
  2. vagy az alábbi hivatkozásokon:

 

Az Egyetemi háttér beállítása TEAMS-ben:

1. Hívás vagy értekezlet közben a képernyő alsó egyharmadán vagy a jobb felső sarokban megjelenő menüsoron – ahol a kamerát, mikrofont is ki-be kapcsolhatjuk a további műveletek-re (a három pontra) kell kattintani.

2. A kattintást követően egy menüoszlop jelenik meg, ahol a „Háttér effektusok alkalmazása / Apply background effects” lehetőséget kell kiválasztanunk:

 

3. A képernyő jobb oldalán megjelennek a TEAMS standard hátterei és egy „+ Új háttérkép hozzáadása / Add new” lila színű gomb is. A lila gombra kattintva a számítógépről kiválaszthatjuk az előzetesen letöltött, használni kívánt képet:

 

4. Ezután két lehetőség közül választhatunk:

  1. A feltöltött háttérkép kiválasztása után az „Előnézet / preview” mezőre kattintva megnézhetjük, jól mutat-e az új hátterünk, de ekkor csak mi látjuk. Ha igen, rákattinthatunk az „alkalmaz / apply" gombra, amivel a háttér mások számára is láthatóvá válik.
  2. A feltöltött háttérkép kiválasztása után az „Alkalmaz / apply” mezőre kattintva a kiválasztott háttér látható lesz a hívásban résztvevő többi fél számára is, amennyiben a kameránk be van kapcsolva.