Kert, ésszel

Nyomtatóbarát változatPDF változat

410 védett vagy fokozottan védett állat- és növényfaj, 9000 különböző bemutatott taxon csaknem 7 hektár területen: a PTE Botanikus Kertjének egy olyan része sem volt, ami ne újult volna meg a hónap végén záruló, csaknem 215 millió forintos KEOP-os pályázat keretében.

A projekttel kapcsolatban az összegző konferenciát július 9-én tartották a BTK-TTK Kari Tanácstermében. Takács Zsolt, a projekt műszaki vezetője ismertette, mennyi és miféle munkákat végeztek a kertben: az ötvenes-hetvenes évekből ránk maradt,

leromlott állapotokat tették helyre.

Megújultak például a sétányok, 25-30 centi mélységben cserélték ki a betaposott gyöngykavicsot, és a szegélyköveket. A keleti részen található földes útból új, kőburkolattal ellátottat építettek, vízelvezető árkokkal. A kert egy viszonylag eldugottabb részén például 60 betonpillért bontottak el, melyek egykor egy távfűtő vezeték támasztékai voltak. Az üvegház szellőztetését és árnyékolását is tovább fejlesztették, a pálmaházba 16 légkeverő ventillátort szereltek be. Az öntözés különböző módjait lehet megvalósítani az új programozható öntözőrendszerrel. Babayné Boronkai Erzsébet, a Botanikus Kert vezetője a szakmai rész kapcsán egyebek mellett beszámolt arról, hogy a hőszigetelés nem csak a meglévő épületeket, hanem a jövő építészeit és mérnökeit is segíti majd: a hőszigetelésben manapság trenddé vált ún. 

zöld falakkal való kísérletezésnek

is alakítottak ki egy speciális helyet. Gravírozott jeltáblákat is kiraktak a kertbe, és egy, a digitális térképpel is összekötött informatikai adatbázist is létrehoztak, mely a kert tudományos értékén túl a 700 botanikus kertre kiterjedt kapcsolati háló kihasználását is megkönnyíti. Utóbbit Radvánszky Antal szoftverfejlesztő mutatta be, kiemelve, hogy az egyes növényről készülő adatbázisok (alapadarok, gondozás, kutatási eredmények) összekötése is cél. Ez az informatikai rendszer elsősorban oktatók, kutatók, hallgatók számára lesz elérhető, de a tervek szerint a későbbiekben az alapadatok nyilvánosak lesznek, így bárki megtudhatja, hogy például melyik sétány mellett milyen növény virágzik éppen.

Kalandos volt a 6. számú támfal

megújítása, amit több előadó felemlegetett: a szétfagyott elemekből álló, cserére szoruló támfalba ugyanis annyira belenőttek a felette élő fák gyökerei, hogy új, az eredeti költségtervet nem meghaladó tervet kell kieszelni. A megoldás egy ún. gabion, kőkosaras támfal lett, ami még látványosabb is, mint az eredetileg tervezett felújítás lett volna. Siptár Miklós projektmenedzser a KEOP-os pályázat lebonyolítását taglalva azt is elárulta, hogy a projekt zárását azért kellett három hónappal meghosszabítani, mert az építkezést télen kellett megkezdeni, s az idei 

sárhelyzet megnehezítette a kivitelezők

dolgát. A pályázat kiírója a késést a TTK Földrajzi Intézetének téli csapadék-elemzésének birtokában engedélyezte. A projekt időtartama alatt a Botanikus Kertben nem állt meg az élet: májusban újabb sikeres növénykiállítást és –vásárt rendeztek. Bár az új növények egy része (elsősorban a hagymások) csak jövő tavasszal lesznek majd láthatóak, a kertet és más újdonságait nyáron is érdemes megnézni. A nyitva tartásról további info a http://botanikuskert.pte.hu weboldalon!

 
(Harka Éva - UnivPécs)