„Vírusvédelmi” szolgáltatás általános felhasználási feltételei

A szolgáltatás célja

A „vírusvédelmi” szolgáltatás célja, hogy hatékony, naprakész számítógépes vírusok és kártékony kódok ellen védő szoftver használatát biztosítsa a Pécsi Tudományegyetem részére. A szolgáltatás keretein belül elérhető szoftver célja, hogy elkerülhető legyen az Egyetem informatikai rendszereinek a vírusfertőzése, illetve ha esetlegesen egy nem védett eszközön a vírusfertőzés már megtörtént, akkor lehetővé váljon az okozott károk minimalizálása.

A szolgáltatás felépítése

A szolgáltatás alapvetően két részből épül fel:

  1. A szoftver beszerzése,
  2. A szoftver üzemeltetése.

A szoftver beszerzéséhez szükséges pénzügyi forrás az Egyetem informatikai keretéből kerül biztosításra. A szoftver beszerzéséhez szükséges adminisztrációs folyamatokat a Kancellária végzi.

A szoftver üzemeltetése alapvetően a szervezeti egységek feladata, azonban az üzemeltetéshez az Informatikai Igazgatóság (IIG) menedzsment rendszert üzemeltet, amelyet a megfelelő jogosultságkezelés mellett bárki igénybe vehet. A menedzsmentrendszerhez való csatlakozással a csatlakozóknál új szerverek telepítése és üzemeltetése válik feleslegessé.

Felhasználók felelőssége

A felhasználók felelősségi körébe tartozónak az alábbi, rendszeresen végzendő feladatok:

-          meggyőződni az eszközön futó szoftver adatbázisainak folyamatos frissítéséről,

-          kerülni minden olyan helyzetet és tevékenységet, amikor a vírusvédelmi rendszer szolgáltatásaira kell támaszkodni,

-          az esetleges frissítési, vagy egyéb szoftverhibákat, valamint a vírus- és egyéb támadásokat jelezni az IIG felé.

A szolgáltatás igénybevétele

A szolgáltatás keretében beszerzésre kerülő vírusvédelmi szoftver telepítésével és használatával kapcsolatban tájékozódni az IIG Service Desk munkatársainál lehet a 36006-os melléken, vagy az sd@pte.hu email címen.