VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról

Az Informatikai Igazgatóság minden aktív egyetemi hallgató és munkaviszonnyal rendelkező egyetemi dolgozó részére úgynevezett proxy szolgáltatást biztosít. A szolgáltatás segítségével lehetőség van elérni akár otthonról is az egyetemi központi belső szolgáltatásokat és az Egyetemi Könyvtár által előfizetett tartalmakat.

A központi proxy szolgáltatást a hallgatók és a dolgozók alapvetően csak egyetemi hálózatból, egyetemi IP címekről érhetik el.

Otthoni felhasználók részére, dolgozóknak és PhD hallgatóknak külön VPN kapcsolatot biztosítunk, melyen keresztül titkosított csatornán át érhető el a szolgáltatás otthonról.

A szolgáltatás nem egyetemi hálózatból történő igénybevételéhez első lépésben a VPN klienst kell letölteni, egyetemi hálózatból az https://swlib.pte.hu oldalról (vagy az egyetemen kívüli hálózatból  http://swlib.pte.hu:8080), 32 és 64 bites Windows, valamint Macintosh rendszerekre. A kliens szoftveren kívül szükséges még az úgynevezett profil letöltése is, melynek elérhetőség: http://pteproxy.pte.hu/PTE Proxy.pcf. Amennyiben nem egyetemi hálózatból szeretné letölteni a kliens programot, akkor kattintson ide.

Linuxot futtató számítógépekre javasoljuk a Shrew nevű csomag használatát. Ez a szoftver képes a fenti címen letölthető profil importálására és segítségével kapcsolódni lehet az egyetemi VPN-hez. A csomag letölthető a következő címről: https://www.shrew.net/download/ike

 

VPN hozzáférés igénylés

Amennyiben a központi proxy szerver szolgáltatást igénybe kívánja venni otthonról és Ön dolgozó, akkor az igénylését elektronikus formában el tudja indítani a https://sd.pte.hu oldalon az Informatikai Igazgatóság ügyfélszolgálati rendszerében, ahova szintén az EHA kódjával és a hozzá tartozó jelszavával tud bejelentkezni.

Bejelentkezés után bal oldalon válassza az "új igénylés" lehetőséget, majd a katalógusból válassza a "VPN (Virtuális magánhálózat)"-ot. Az űrlap kitöltése során az "elérni kívánt szerver, vagy szolgáltatás" mezőbe írja be, hogy "Központi proxy szerver", a "VPN neve" lenyíló menüből pedig a "Proxy VPN" lehetőséget válassza. Dolgozók esetében a szervezeti egység vezetőjének kell az igénylést jóváhagynia.

Amennyiben Ön PhD hallgató, akkor az Ön doktori iskolájának vezetője igényelhet az Ön részére hozzáférést az sd@pte.hu email címre küldött levélben, melyben kérjük megjelölni az Ön EHA kódját valamint azt, hogy Ön meddig jogosult az egyetemi szolgáltatások igénybevételére (meddig rendelkezik hallgatói jogviszonnyal).

 

A VPN kliens telepítése és beállítása

A fent megadott weboldalról töltse le a VPN kliens telepítőkészletét, indítsa el és a varázsló segítségével telepítse. A telepítés után előfordulhat, hogy a számítógépét újra kell indítani.A sikeres telepítés után a kliens szoftvert elindítva először a profil fájlt kell telepíteni az import gombra kattintva:

 

A megnyíló ablakban ki kell választani a letöltött profil fájlt, majd meg kell nyitni azt:

Sikeres betöltés esetén az alábbi üzenet látható, melyet az "OK" gomb segítségével kell bezárni:

A fenti folyamatot csak egyszer kell elvégezni, a profil fájl által biztosított kapcsolat a jövőben már folyamatosan elérhető lesz.

 

Kapcsolódás az egyetemi hálózathoz

A VPN kapcsolat létrehozásához a VPN kliens elindítása után a "PTE Proxy" nevű kapcsolatot kell megnyitni. Ha több VPN kapcsolat is telepítve van, akkor először ki kell választani a megfelelőt, majd kétszer rákattintva, vagy egyszer az "OPEN" gombra kattintva a kapcsolat kiépítése megkezdődik:

 A kapcsolódás alatt a rendszer elkéri a felhasználó felhasználói nevét, azaz az EHA kódját és a hozzá tartozó jelszót. Természetesen, ha valaki EHA kód helyett rövid felhasználói nevet használ, akkor itt azt kell megadni:

Sikeres kapcsolódás esetén a Cisco VPN kliens ikonja egy zárt lakatra változik, ez mutatja, hogy a biztonságos kapcsolat él:  Ebben az esetben már elérhető az egyetemi proxy szerver. 

 

Böngészők beállítása

A központi proxy szerver használatához szükséges a kliens gépeken a böngészők beállításának módosítása is. Ehhez a böngészőkben a proxy szerver címét kell megadni. Lehetőség van fix beállítás használatára is, de javasolt az automatikus beállítások alkalmazása. Utóbbi esetben a kliens számítógép böngészője csak akkor fogja az egyetemi proxy szervert használni, ha az elérhető (egyetemi hálózatban, vagy ha a VPN kapcsolat él), minden más esetben közvetlenül fogja a weboldalakat megnyitni.

A beállításokat MacOS operációs rendszerű számítógép hiányában csak Microsoft Windows operációs rendszer alatt tudjuk bemutatni, de a beállítandó adatok a többi operációs rendszeren is azonosak az itt leírtakkal, egyedül a beállítás módja tér el. A képernyő mentések angol nyelvű operációs rendszerből származnak, de a leírásban a magyar nyelvű kifejezéseket használjuk, így bármely nyelvet is használja, mindenképpen el tudja majd végezni a megfelelő beállításokat.

Első lépésben a globális internet beállításokat kell megnyitni a vezérlőpultban:

 Itt a "Kapcsolatok" fülön a "Helyi hálózati beállítások" gombot kell megnyomni, majd a megnyíló ablakban az "Automatikus konfigurációs parancsfájl használata" opciót kell választani. Fontos, hogy minden más lehetőség ki legyen kapcsolva:

A cím sorba adja meg azt, hogy http://pteproxy.pte.hu/vpnproxy.pac

A beállítások elvégzése után fenti ablakokban mindenhol az "OK" gomb segítségével kell kilépni. Ha szeretné a számítógépét úgy beállítani, hogy minden esetben az egyetemi központi proxy szervert használja, akkor a legutolsó ablakban csak a harmadik opciót kell bepipálni, majd a cím mezőbe "pteproxy.pte.hu" címet kell megadni idézőjelek nélkül, a port mezőbe 3128-at. Ezt azonban nem javasoljuk, mivel ha nem egyetemi hálózaton kapcsolódik az internethez, akkor a VPN kapcsolat nélkül semmilyen weboldalt nem fog tudni elérni.

A fenti beállítások mind az Internet Explorer, mind a Google Chrome böngészőben érvényre jutnak. Mozilla Firefox esetében a böngésző elindítása után még meg kell nyitni a beállításokat (Eszközök menü/beállítások), majd felül a "haladó" ikonra kattintva a "hálózat" fület választani és a kapcsolatoknál a "Beállítás" gombot meg kell nyomni.

Az újonnan megnyíló ablakban a "Rendszer beállítások használata" (harmadik felülről) opciót kell választani, így az előző lépésekben beállított értékeket fogja a Firefox is használni.

 

A rendszer használata

A fenti beállítások utána Ön már tudja is használni a központi proxy szervert. Az eddig megszokottaktól eltérően az első weboldal megnyitása előtt a böngésző be fogja kérni az Ön EHA kódját és jelszavát az alábbihoz hasonló ablakban.

Itt minden esetben EHAKÓD@tr.pte.hu formátumban kell megadni a felhasználói nevet hasonlóan például az eduroam vezeték nélküli hálózati szolgáltatáshoz.

 

A beállítások tesztelése

Amennyiben sikeresen létrehozta a VPN kapcsolatot és a böngészőt is beállította, úgy a szolgáltatást tesztelheti például a www.whatismyip.com oldalon. Amennyiben Ön már a központi proxy szervert használja az internet elérésére úgy az alábbihoz hasonló adatokat kell látnia az oldalon.

A helyes működést jelzi, hogy a "Proxy" résznél a 193.6.54.104-es IP cím látszik, ami a központi proxy szerver címe.

 

Javasolt böngészők

A szolgáltatáshoz javasoljuk a Google Chrome, vagy az Microsoft Internet Explorer böngészők használatát, mivel a Mozilla Firefox esetén az azonosítással, verziótól függően lehetnek problémák.

 

Figyelem, fontos!

Amennyiben az Ön Microsoft Windows-t futtató számítógépe olyan egyetemi tartománynak tagja, melyben lehetőség van az EHA kódok használatára - azaz a számítógépére is az EHA kódjával jelentkezik be - akkor a fentiekkel ellentétben a böngészők ez érzékelik és nem kérik be Öntől a jelszavát újra. Azaz a felugró ablak nem fog minden böngésző indítás után megjelenni. Ilyen, tartományba léptetett számítógépek jelenleg a Központi Irányítás szervezeti egységeinél, a KTK-n, az IGYK-n találhatóak.

 

Egyetemi Könyvtár által előfizetett adatbázisok

Az Egyetemi Könyvtár által előfizetett adatbázisokról bővebb információt itt talál: http://www.lib.pte.hu/adatbazis

Figyelem!

Az Egyetemi Könyvtár által üzemeltetett proxy szerveren az olvasójegyes azonosítás van érvényben. 2014. január 1-től a Könyvtár által biztosított proxy szolgáltatást már csak olvasójegyes azonosítással lehet igénybe venni! Erről a szolgáltatásról bővebb információt itt talál: http://www.lib.pte.hu/adatbazisok

Kérjük, amennyiben a szolgáltatással kapcsolatban kérdése merülne fel, akkor keresse az Informatikai Igazgatóságot a 36006-os telefonszámon, vagy az sd@pte.hu email címen.