Levelezési lista szolgáltatás általános felhasználási feltételei

Jelenlegi hely

A szolgáltatás célja

A Pécsi Tudományegyetem Informatikai Igazgatósága (IIG) levelezési lista szolgáltatást üzemeltet, amelynek célja a csoportos email küldés megkönnyítése és nyomon követhetővé tétele. A levelezőlista egy olyan automatikus terjesztési hálózat, amely lehetővé teszi, hogy az egyes listák tagjai a listára küldött emaileket a beállításoktól függően automatikusan megkapják.

A levelezőlisták működése

A levelező listák úgy működnek, hogy a lista címére küldött leveleket a rendszer elküldi a lista valamennyi tagjának. A listákra alapvetően csak olyan üzenetek kerülhetnek elküldésre, amelyek tartalma a lista nyilvánossága elé kerülhet. Fontos, hogy a listákra küldött levelek adattartalmáért mindig a küldő fél fele.

Fontos, hogy a levelezési lista útján érkezett levelekre történő válaszküldés esetében mindig ellenőrizzük, hogy a választ a teljes listára, vagy csak az eredeti levelet küldő feladónak szeretnénk küldeni.

A levelezőlisták esetében az alábbi fő működési módok jelennek meg:

  • listára üzenetet küldő személyek köre: csak listatagok küldhetnek levelet, meghatározott, de nem feltétlenül listatag küldhet a listára levelet, vagy bárki küldhet a listára levelet.
  • lista nyilvánossága: a listára bárki feliratkozhat, vagy a listatagokat csak a lista adminisztrátora kezelheti.
  • levélküldés automatizmusa: a listára küldött levelek automatikusan azonnal kiküldésre kerülnek, kiküldés előtt a listára érkező leveleket a moderátornak jóvá kell hagynia.
  • a listára küldhető elektronikus levelek mérete: lehetőség van a levelezési listára küldhető levelek méretét korlátozni. Fontos, hogy ez a méret korlátozás nem érinti az egyéb rendszerekben élő korlátozásokat, azaz hiába kerül engedélyezésre egy levelezési listán a 3GB méretű levelek kiküldése, ha az egyéb rendszerekben a maximális levélméret 30MB.

A fenti beállításoktól függetlenül a listára egyszer kiküldött levelet a rendszer visszavonhatatlanul tovább küldi a lista tagjai részére.

A levelezőlisták címének formátuma

A szolgáltatás keretein belül működő levelezési listák címének formátuma minden esetben levelezésilistanév@listserv.pte.hu. A @ jelet követő listserv.pte.hu cím kötött, ezen változtatni nem lehet. Természetesen más rendszerek és átirányítások közbeiktatásával lehetőség van más címekről a listára irányítani elektronikus leveleket, azonban ezen átirányítások már nem képezik a szolgáltatás részét.

Levelezőlista használati útmutató

A levelezőlisták használatát bemutató és segítő útmutató elérhető az alábbi hivatkozásra kattintva:

https://kancellaria.pte.hu/sites/kancellaria.pte.hu/files/files/IIG/Tajekoztatok/levelezolista_alap_hasznalati_utmutato.pdf

Levelezőlista igénylés

Új levelezőlistát az Informatikai Igazgatóság elektronikus igénylési rendszerében az https://sm.pte.hu címen lehet igényelni.

Felelősségi körök meghatározása

  • Az IIG semmilyen formában nem vállal felelősséget a levelezőlistákra küldött üzenetek tartalmáért. Az IIG felelősségi köre a szolgáltatás keretei között a listákra küldött levelek továbbításáig terjed.
  • Tilos a levelezési listákon a politikai tevékenység, az uszítás, a gyűlöletkeltés és a hirdetések bármilyen formája. Tilos az emberi méltóságot alapvető módon sértő hozzászólások küldése. 
  • A listákra történő bármilyen tömeges / kéretlen e-mail (vagyis spam) küldése tilos.
  • A levelezési lista tulajdonosa és adminisztrátora felel az egyes levelezési listák adminisztrációjáért, a felhasználók listára történő felvételéért és leiratkoztatásáért, valamint a levelezési lista beállításaiért.

Pécsi Tudományegyetem

H-7622 Pécs, Vasvári Pál utca 4.
+36 72 501-500
 info@pte.hu